CV de Geuzen uit Utrecht

Over de Geuzen
AGENDAInformatie aanvragen

Vanuit de jeugdvereniging Geuzenwijk werd in 1969 de afdeling carnaval onder de naam de Geuzen opgericht.  Een terugblik ziet dat in 1972 de carnavalsvereniging pas echt van de grond kwam, met het organiseren van het eerste “Hoedjes en Neuzenbal” een naam die daarna nog vele jaren als terugkerend carnavalsfeest bleef gehandhaafd . 

Een absoluut hoogtepunt uit de rijke geschiedenis was de door de Geuzen in het seizoen 1973 -1974 georganiseerde carnavalsoptocht in De Wijk Utrecht Noord, dit met al eregast prins Ludwig de eerste van Oberhausen (Dld).  Vanuit de toenmalige drumband “Geuzenwijk” werd in het seizoen 1976-1977 een boerenkapel opgericht, die later onder de naam “Boere Soul Stampers” grote bekendheid kreeg en de festiviteiten van de Geuzen nu als meer dan 42 jaar met hun eigen sound muzikaal omlijst.

In het seizoen 1982-1983 werd door de Geuzen het besluit genomen zich aan te sluiten bij de Carnavals Federatie Utrecht.  Het absolute hoogtepunt in dat seizoen was de deelname voor de eerste maal aan de carnavalsoptocht door Utrecht. Dit met een replica van een Geuzenschip en ruim 50 in Geuzenstijl verkleedde personen.  Nog vele jaren daarna werd er met diverse en bijzondere creaties jaarlijks aan de carnavalsoptocht in Utrecht en regelmatig ook daarbuiten deelgenomen. Onvergetelijk hierbij is de deelname in 1997 waar de Geuzen met een groep van meer dan 80 personen in alle leeftijden als het ware een eigen optocht in de carnavalsoptocht van Utrecht hadden. Dit met het thema “Aladin en de wonderlamp”. 

De jaren vlogen met ups en downs voorbij en in het seizoen 2012-2013 kwam na 42 jaar een einde aan de traditionele Opgravingsdag, begin november en met in de ochtend de abdicatie van de hofhouding uit het afgelopen seizoen en klokslag 11.11 uur de installatie van de hofhouding voor een nieuw seizoen. Inmiddels heeft de vereniging in het seizoen 2019-2020 de prachtige mijlpaal van “50 jaar carnaval De Geuzen” bereikt en hopen dat er nog vele mooi jaren zullen volgen.

De Geuzen zijn op zoek naar vers carnavalsbloed, die met een positieve blik het feest carnaval als lid van de Geuzenraad actief willen vieren. Heb je interesse neem dan voor meer informatie contact op met Richard Smoorenburg (030) 243 19 22  e-mail cvdegeuzen@ziggo.nl

Stuur ons een E-Mail